29 Temmuz 2013 Pazartesi

Borsa Türleri

Borsalar ticari malların alım satım işlemlerinin yapıldığı kurumsal piyasalardır. Bilinçli bir şekilde yatırım yapıldığında borsalar yatırımcılarına yüksek kazançlar sağlamaktadır. Borsada işlem yapmaya başlamadan önce yatırımcıların öğrenmesi gereken ve piyasada yüksek kazanç elde edebilmek için hakim olması gereken konular vardır. Bunların başında da borsaların işleyişi gelmektedir.

Borsalar işlem gören yatırım araçlarına göre çeşitli adlar almaktadır. Alım – satım işlemleri yapılan mal ve kıymetli evrakların teslim süreleri ve borsa fiyatlarının belirlenmesine göre borsaları vadeli – vadesiz olarak ikiye ayırmak mümkündür. Bunun dışında işlem gören yatırım araçlarına göre çeşitli borsa adları da almaktadır.

Para birimleri ile işlem yapılan döviz borsası, emtia denilen ticari malların işlem gördüğü emtia borsası, hisse senedi gibi kıymetli evrakların işlem gördüğü menkul kıymetler borsası, vadeli işlemlerin yapıldığı vadeli işlemler borsası, seçmeli işlemlerin yapıldığı opsiyon borsası ve ticaret borsaları bulunmaktadır. Ticaret borsalarından bazı ürünler ayrılmış ve özel borsaları oluşturmuştur. Bunun için ülkemizdeki en güzel örnek ise İstanbul Altın Borsası’dır. Vadeli işlemler de ise Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ülkemizde hizmet vermektedir.

Vadesiz olarak yapılan alım – satım işlemlerinde ticareti yapılan malın değeri güncel fiyatı üzerinden işlem görmektedir. Vadeli işlemlerde ise satış gerçekleşeceği zaman fiyat belirlenmektedir. Alıcı ve satıcı arasında anlaşılan bir tarihte de malın teslimatı gerçekleşmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder